Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe kosteczki
Margarynę rozpuścić z 1/2 szklanki wody, cukrem oraz kakao po wymieszaniu zagotować i gotować masę kilka minut, przestudzić.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka jajek, połączyć, a następnie cały czas ucierając wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto bardzo delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Ciasto przełożyć do formy ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp 180 st około 35 minut do suchego patyczka.
masa krówkowa:
Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dolać przestudzoną żelatynę. Masę krówkową przełożyć do miski utrzeć przy pomocy robota i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, dokładnie nasączyć naparem kawy, dolny ponownie ułożyć w formie, a drugi placek pociąć w mała kosteczkę.
Masę krówkową wyłożyć na ciasto w formie, wyrównać, posypać kosteczkami z ciasta i uprażonymi wcześniej orzeszkami, lekko docisnąć, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Masę krówkową z puszki przeznaczoną na polewę podgrzać razem z dodatkiem śmietanki i po połączeniu przestudzić, ciasto polać po wierzchu przed podaniem.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka jajek, połączyć, a następnie cały czas ucierając wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto bardzo delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Ciasto przełożyć do formy ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp 180 st około 35 minut do suchego patyczka.
masa krówkowa:
Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dolać przestudzoną żelatynę. Masę krówkową przełożyć do miski utrzeć przy pomocy robota i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, dokładnie nasączyć naparem kawy, dolny ponownie ułożyć w formie, a drugi placek pociąć w mała kosteczkę.
Masę krówkową wyłożyć na ciasto w formie, wyrównać, posypać kosteczkami z ciasta i uprażonymi wcześniej orzeszkami, lekko docisnąć, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Masę krówkową z puszki przeznaczoną na polewę podgrzać razem z dodatkiem śmietanki i po połączeniu przestudzić, ciasto polać po wierzchu przed podaniem.
SylaUla