iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto czekoladowe kosteczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto to gratka dla miłośników słodkości, wygląda na pyszne i takie jest bo ma w sobie wszystko co łasuchy lubią najbardziej.

Ciasto czekoladowe kosteczki

Składniki:

Ciasto czekoladowe kosteczki

ciasto:

masa krówkowa:

polewa krówkowa:

  • 1/4 puszki masy krówkowej
  • 3 łyżki śmietany 30%

dodatkowo:

  • 1 szklanka mocnej kawy ( rozpuszczalnej)+ 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe kosteczki
Margarynę rozpuścić z 1/2 szklanki wody, cukrem oraz kakao po wymieszaniu zagotować i gotować masę kilka minut, przestudzić. 

Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka jajek, połączyć, a następnie cały czas ucierając wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto bardzo delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. 

Ciasto przełożyć do formy ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp 180 st około 35 minut do suchego patyczka. 

masa krówkowa:

Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dolać przestudzoną żelatynę. Masę krówkową przełożyć do miski utrzeć przy pomocy robota i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. 

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, dokładnie nasączyć naparem kawy, dolny ponownie ułożyć w formie, a drugi placek pociąć w mała kosteczkę.

Masę krówkową wyłożyć na ciasto w formie, wyrównać, posypać kosteczkami z ciasta i uprażonymi wcześniej orzeszkami, lekko docisnąć, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 

Masę krówkową z puszki przeznaczoną na polewę podgrzać razem z dodatkiem śmietanki i po połączeniu przestudzić, ciasto polać po wierzchu przed podaniem.