SUPERPRZEPIS

Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach Więcej zdjęć (2)

Sernik jest przepyszny! Jego puszysta, lekka i delikatna konsystencja idealnie współgra z malinowym smakiem. Kwaskowatość malin fantastycznie wkomponowała się w masę serową oraz połączyła ze słodyczą polewy na bazie białej czekolady.

Składniki:

Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach

Tortownica o średnicy 20 cm:

Dodatkowo:

  • 100 g malin (u mnie mrożone)

Spód:

  • 60-70 g okrągłych biszkoptów

Wierzch:

  • 50 g białej czekolady do roztapiania lub zwykłej + 1 łyżka masła/mleka
  • 1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach

Maliny:

Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach
Można użyć malin świeżych lub mrożonych.

Mrożone malina należy uprzednio rozmrozić, a następnie podusić widelcem.

Masa:

Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach
Składniki masy powinny być dokładnie ze sobą połączone.

Jajka dokładnie zmiksować z cukrem, a następnie z uprzednio roztopionym oraz ostudzonym masłem.

Dodać kaszę manną oraz ser.

Wszystko razem wymieszać i na końcu połączyć z malinami (również z powstałym sokiem).

Spód:

Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach
Możecie też użyć herbatników, przygotować kruchy spód lub upiec ciasto z samej masy serowej.

Dno tortownicy wysłać papierem do pieczenia i ułożyć spód z biszkopcików.

Pieczenie:

Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach
Spód upieczonego sernika powinien być sprężysty.

Masę przelać na ciastka i wstawić do odrobinę rozgrzanego piekarnika.

Ciasto piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka.

Po tym czasie sernik schłodzić w lodówce.

Wierzch:

Sernik malinowy z kaszą manną na biszkoptach
Wierzch sernika można udekorować według uznania.

Wierzch schłodzonego sernika polać lekko przestudzoną polewą z białej czekolady oraz obficie posypać płatkami migdałowymi.


Tagi:

sernik deser