Sposób przygotowania:
Babka marchewkowaPrzygotowanie ciasta:

Sypkie składniki mieszamy.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w krążki. Miksujemy jak najdrobniej z olejem. Możemy użyć do tego również blendera.
ETAP 2:

Część rozdrobnionej masy wyciągamy, a do reszty dodajemy cukier i jaja - miksujemy 2-3 minuty.
ETAP 3:

Masę wlewamy do sypkich składników, dodajemy skórkę i aromat. Mieszamy do połączenia składników rózgą lub łyżką.
ETAP 4:

Całość wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Pieczemy w temperaturze 180 st. (grzałka góra-dół) przez 45-50 minut.
Zdobimy wedle uznania.
Przygotowanie lukru:
Żelatynę zalewamy 1 łyżką chłodnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do reszty wody wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
Zestawiamy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę - mieszamy aż do rozpuszczenia.
Następnie dodajemy sok z cytryny. I od razu ubijamy mikserem na małych obrotach 4- 6 minut. (Im dłużej miksujemy, tym gęstszy robi się lukier).
SylaUla