Agnichaa

Agnichaa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka marchewkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To puszyste i wilgotne ciasto zawsze wszystkim smakuje. Na dodatek jest bardzo proste w przygotowaniu.

Babka marchewkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka marchewkowa

Ciasto

  • 350 g marchwi
  • 3 jajka (150 g)
  • 200 g cukru kryształ
  • 320 g mąki pszennej
  • 170 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Lukier

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4, 5 łyżki wody
  • 100 g cukru kryształ
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Babka marchewkowa

Przygotowanie ciasta:

Babka marchewkowa

Sypkie składniki mieszamy.

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w krążki. Miksujemy jak najdrobniej z olejem. Możemy użyć do tego również blendera.

ETAP 2:

Babka marchewkowa

Część rozdrobnionej masy wyciągamy, a do reszty dodajemy cukier i jaja - miksujemy 2-3 minuty.

ETAP 3:

Babka marchewkowa

Masę wlewamy do sypkich składników, dodajemy skórkę i aromat. Mieszamy do połączenia składników rózgą lub łyżką.

ETAP 4:

Babka marchewkowa

Całość wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Pieczemy w temperaturze 180 st. (grzałka góra-dół) przez 45-50 minut.

Zdobimy wedle uznania.

Przygotowanie lukru:

Żelatynę zalewamy 1 łyżką chłodnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Do reszty wody wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.

Zestawiamy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę - mieszamy aż do rozpuszczenia.

Następnie dodajemy sok z cytryny. I od razu ubijamy mikserem na małych obrotach 4- 6 minut. (Im dłużej miksujemy, tym gęstszy robi się lukier).