Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Czekoladowiec z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste ciasto czekoladowe z jabłkami do codziennej kawy lub herbaty. Dzięki kawałkom jabłek ciasto jest wilgotne i nie za słodkie.

Czekoladowiec z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowiec z jabłkami

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania
  • 3 szt. kwaskowatych jabłek

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec z jabłkami
Mąkę przesianą przez sito połączyć z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka umyć, obrać, usunąć z gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę.

Czekoladę gorzką i białą pokroić w drobną kosteczkę. Płatki migdałowe lekko posiekać.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo olej. Następnie wsypać wymieszane składniki suche i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na końcu dodać posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Wymieszać łyżką.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Piec ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni.

Wystudzić.
Czekoladowiec z jabłkami
Kawałek ciasta czekoladowego z jabłkami gotowy do podania