Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka z kaczuszkąEtap 1
Na początek należy upiec babkę czekoladową. Wszystkie składniki zarówno do babki czekoladowej jak i do cytrusowej powinny być w temperaturze pokojowej. Masło należy utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Etap 2
Następnie do masy dodajemy po 1 jajku ciągle ucierając. Następnie wszystkie suche składniki, a na koniec mieszamy z mlekiem. Babkę należy piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut.
Etap 3
Po ochłodzeniu babkę czekoladową pokroić na kromki i wykrawać kształt kaczuszki.
Etap 4
Następnie przygotowujemy babkę cytrusową w analogiczny sposób jak kakaową. Na koniec dodajemy oba soki i skórkę pomarańczową i mieszamy.
Etap 5
Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta cytrusowego, następnie w formie poukładać kaczuszki a następnie resztę formy wypełnić cytrusowym ciastem, całkowicie przykrywając kaczuszki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut. po upieczeniu polać polewą przygotowaną poprzez podgrzanie mleka z białą czekoladą i posypać dekoracjami.