renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 550]

Wielkanocna babka z kaczuszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielkanocna babka z kaczuszką zawsze cieszy dzieciaczki!!! Połączenie pysznej czekoladowej części i cytrusową jest rewelacyjne. A sam wygląd po przekrojeniu jest świetną dekoracją.

Wielkanocna babka z kaczuszką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocna babka z kaczuszką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka z kaczuszką

Etap 1

Wielkanocna babka z kaczuszką
Najpierw przygotowujemy i pieczemy część czekoladową.

Na początek należy upiec babkę czekoladową. Wszystkie składniki zarówno do babki czekoladowej jak i do cytrusowej powinny być w temperaturze pokojowej. Masło należy utrzeć z cukrem na pulchną masę.

Etap 2

Wielkanocna babka z kaczuszką
Ciasto piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut.

Następnie do masy dodajemy po 1 jajku ciągle ucierając. Następnie wszystkie suche składniki, a na koniec mieszamy z mlekiem. Babkę należy piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut.

Etap 3

Wielkanocna babka z kaczuszką
Babke po upieczeniu ochłodzić i potem pokroić.

Po ochłodzeniu babkę czekoladową pokroić na kromki i wykrawać kształt kaczuszki.

Etap 4

Wielkanocna babka z kaczuszką
W kolejnym kroku należy przygotować babkę cytrusową,

Następnie przygotowujemy babkę cytrusową w analogiczny sposób jak kakaową. Na koniec dodajemy oba soki i skórkę pomarańczową i mieszamy.

Etap 5

Wielkanocna babka z kaczuszką
Po upieczeniu babkę należy udekorować polewa i kolorowymi cukiereczkami.

Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta cytrusowego, następnie w formie poukładać kaczuszki a następnie resztę formy wypełnić cytrusowym ciastem, całkowicie przykrywając kaczuszki.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut. po upieczeniu polać polewą przygotowaną poprzez podgrzanie mleka z białą czekoladą i posypać dekoracjami.