reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 630]

Ciasto czekoladowe W-Z

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wypróbowałyśmy z Mamą wiele przepisów na ciasto czy na masę, mnie najbardziej smakuje ten, najprostsza masa i mocno czekoladowy biszkopt.

Ciasto czekoladowe W-Z

Składniki:

Ciasto czekoladowe W-Z

 

  • Składniki: na blachę 24x 37 cm

 

  • 7 jaj

 

  • 1/2 szklanki kakao z wiatraczkiem lub 2/3 szklanki innego

 

  • 2/3 szklanki cukru

 

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa

 

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru ( lub 20g żelatyny rozpuszczonej w 6 łyżkach wody)

 

 

  • Dodatkowo

 

  • dżem porzeczkowy ( może być inny, najlepiej ulubiony)

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • 3-4 łyżki syropu herbacianego

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe W-Z

ciasto

ciasto czekoladowe W-Z
żeby ciasto sie udało trzeba przestrzegać kolejność

Ciasto.

Przesiewamy mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Do białek nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier- ucieramy aż się cukier rozpuści.

Następnie dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem ubijamy aż masa ładnie się połączy.

przygotowanie ciasta cd

ciasto czekoladowe W-Z
Po dodaniu maki i kakao masę mieszamy ręcznie

Wyłączamy robot i dalej pracujemy już plastikową lub drewnianą szpatułką.

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.


Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 175 st,

Ciasto całkowicie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

dżem

ciasto czekoladowe W-Z
blat smarujemy dżemem, warstwa nie może być ani za cienka, ani za gruba

Dolny blat smarujemy dżemem, ważne by był to kwaskowaty smak i nasz ulubiony, wtedy ciasto będzie nam zawsze smakowało

masa śmietanowa

ciasto czekoladowe W-Z
uważamy żeby nie ubijać śmietany zbyt długo

Zimną śmietanę ubijamy z fixami według instrukcji na opakowaniu, odkładamy kilka łyżek do dekoracji

Cukier dodajemy razem z fixami

Resztę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim blatem.

Lekko dociskamy.

Dodatkowo górny blat poczuję syropem herbacianym

polewa

ciasto czekoladowe W-Z
podczas rozpuszczania często trzeba mieszać czekoladę

Nad kąpielą wodną stawiamy miseczkę z połamaną na kostki czekolady, dodajemy mleko i masło- mieszamy.

Gdy czekolada jest rozpuszczona tak w 80 % tzn widać jeszcze małe kawałki czekolady ściągamy z gazu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Od razu polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia

Przed podaniem dekorujemy rozetkami, można lekko posypać startą czekoladą

Tagi:

masa ciasto