SUPERPRZEPIS

Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka

  • 5
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka Więcej zdjęć (5)

Chyba za sprawą zbliżającej się wiosny ostatnio mam smak na lekkie, biszkoptowe ciasta. Zapraszam na kolejny klasyk - nasączony ponczem biszkopt kakaowy, przełożony masą śmietankową - słynne ciasto W-Z, czyli pyszną WuZetkę.

Składniki:

Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka

 

  • Składniki na ciasto( blaszka 23x33 cm):
  • 7 jajek
  • 170 g drobnego cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 40 g mąki ziemnaczanej lub innej skrobi
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

 

  • Masa śmietankowa:
  • 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki alkoholu

 

  • Polewa:
  • 1 ½ tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao)
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik gładkiego dżemu( u mnie morelowy)

 

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, szybko mieszamy (masa spieni się) i mikserem na niskich obrotach dodajemy do białek. Do masy delikatnie dodajemy przesianą mąkę i kakao.

Formę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut (do suchego patyczka). Lekko studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzony blat wyrównujemy, jeśli zachodzi taka potrzeba i kroimy wzdłuż na 2 równe części.

Poncz: Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy alkohol i mieszamy.

Masa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze mieszamy i lekko studzimy (ale nie może być zupełnie wystudzona). Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i żelatynę.

Na tacy kładziemy pierwszy blat ciasta. Nasączamy połową przygotowanego ponczu i smarujemy cienko dżemem. Wykładamy ubitą kremówkę, wyrównujemy. Nasączamy drugi blat i kładziemy go na kremówkę.

Wierzch ciasta smarujemy dżemem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin( u mnie cała noc). Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, wkłdamy do garnuszka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka z gotującą wodą, wstawiamy ten z czekoladą). Letnią polewę rozsmarowujemy na cieście. Wkładamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Ciasto kroimy na kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany.
Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, szybko mieszamy
Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka
Do masy delikatnie dodajemy przesianą mąkę i kakao. Formę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelewamy do foremki, wyrównujemy.
Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka
Wystudzony blat wyrównujemy, jeśli zachodzi taka potrzeba i kroimy wzdłuż na 2 równe części.
Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka
Na tacy kładziemy pierwszy blat ciasta. Nasączamy połową przygotowanego ponczu i smarujemy cienko dżemem. Wykładamy ubitą kremówkę, wyrównujemy.