czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Wuzetka, czyli ciasto W-Z

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne klasyczne ciasto W-Z, które można zrobić samemu:) Wybornie smakuje z dodatkiem filiżanki gorzkiej kawy.

Wuzetka, czyli ciasto W-Z Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wuzetka, czyli ciasto W-Z

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • Dodatkowo:
  • 260g powideł śliwkowych,
  • 4 łyżki rumu.

 

  • Krem:
  • 1 l śmietanki 36%,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny.

 

  • Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 100ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Wuzetka, czyli ciasto W-Z
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 30-40 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. 2. Powidła wymieszać z rumem. Posmarować dolny biszkopt. 3. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywo, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na sam koniec dodać żelatynę, krótko zmiksować. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji, resztą przełożyć blaty ciasta. 4. Czekolady połamać na kawałki i wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować kleksami z pozostałej bitej śmietany. Schłodzić.
Wuzetka, czyli ciasto W-Z
Ciasto posmarowac powidłami, przełożyć kremem