Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe W-Zciasto
Ciasto.
Przesiewamy mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do białek nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier- ucieramy aż się cukier rozpuści.
Następnie dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem ubijamy aż masa ładnie się połączy.
przygotowanie ciasta cd
Wyłączamy robot i dalej pracujemy już plastikową lub drewnianą szpatułką.
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 175 st,
Ciasto całkowicie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
dżem
Dolny blat smarujemy dżemem, ważne by był to kwaskowaty smak i nasz ulubiony, wtedy ciasto będzie nam zawsze smakowało
masa śmietanowa
Zimną śmietanę ubijamy z fixami według instrukcji na opakowaniu, odkładamy kilka łyżek do dekoracji
Cukier dodajemy razem z fixami
Resztę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim blatem.
Lekko dociskamy.
Dodatkowo górny blat poczuję syropem herbacianym
polewa
Nad kąpielą wodną stawiamy miseczkę z połamaną na kostki czekolady, dodajemy mleko i masło- mieszamy.
Gdy czekolada jest rozpuszczona tak w 80 % tzn widać jeszcze małe kawałki czekolady ściągamy z gazu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Od razu polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia
Przed podaniem dekorujemy rozetkami, można lekko posypać startą czekoladą