Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z bananami 2
Mąkę i kakao przesiewam do miski, dodaję cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce banany rozgniatam widelcem, wbijam jajko, 2 żółtka, wlewam olej i mleko, mieszam trzepaczką. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mokre składniki łączę z suchymi, mieszam tylko do połączenia składników. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam całość łyżką. Ciasto wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 cm na 10 cm. Wstawiam na najniższą półkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę ok. 50 minut. Po dokładnym ostudzeniu dekoruję ciasto polewą czekoladową, bananem skropionym sokiem z cytryny oraz połówkami truskawek.