Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
Blachę standardową smarujemy masłem.
W misie ubijamy jajka z cukrem pudrem na gładką masę.Przesiewamy mąkę z kakaem. Masło rozpuszczamy np w kuchence mikrofalowej. Dodać do masy jajecznej połowę mąki, całe kakao i połowę roztopionego masła.Zmiksować. Ponownie wsypać drugą część maki i masła.Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Ubić na gładką masę.Masę przelać równomiernie do blachy i piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut /180 stopni.
Ostudzone ciasto przecinamy na pół ( w połowie blachy),ostrożnie wyjmujemy.Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę miksujemy tak długo,aż zawartość miski przewrócona do góry dnem nie wylatuje. W trakcie ubijania można dodać trochę cukru pudru by śmietanka była bardziej słodka. Biszkopt kładziemy na talerz.(jedną część).Otwieramy wiśnie,sok który z nich pozostanie wylewamy równomiernie na biszkopcie.Zostawiamy odrobinę soku na drugą część biszkoptu.Następnie kładziemy warstwę masy śmietankowej,posypujemy wiśniami.Przykrywamy warstwą drugą ciasta, zalewamy pozostałym sokiem.Ciasto po smarujemy równomiernie śmietanką, po wierzchu i bokach.
Czekoladę trzemy na wiórki, pokrywamy nimi ciasto na wierzchu i bokach. Możemy na samym wierzchu położyć dodatkową ilość śmietanki i jeszcze raz posypać czekoladą,powstanie taka polewa: )
W misie ubijamy jajka z cukrem pudrem na gładką masę.Przesiewamy mąkę z kakaem. Masło rozpuszczamy np w kuchence mikrofalowej. Dodać do masy jajecznej połowę mąki, całe kakao i połowę roztopionego masła.Zmiksować. Ponownie wsypać drugą część maki i masła.Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Ubić na gładką masę.Masę przelać równomiernie do blachy i piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut /180 stopni.
Ostudzone ciasto przecinamy na pół ( w połowie blachy),ostrożnie wyjmujemy.Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę miksujemy tak długo,aż zawartość miski przewrócona do góry dnem nie wylatuje. W trakcie ubijania można dodać trochę cukru pudru by śmietanka była bardziej słodka. Biszkopt kładziemy na talerz.(jedną część).Otwieramy wiśnie,sok który z nich pozostanie wylewamy równomiernie na biszkopcie.Zostawiamy odrobinę soku na drugą część biszkoptu.Następnie kładziemy warstwę masy śmietankowej,posypujemy wiśniami.Przykrywamy warstwą drugą ciasta, zalewamy pozostałym sokiem.Ciasto po smarujemy równomiernie śmietanką, po wierzchu i bokach.
Czekoladę trzemy na wiórki, pokrywamy nimi ciasto na wierzchu i bokach. Możemy na samym wierzchu położyć dodatkową ilość śmietanki i jeszcze raz posypać czekoladą,powstanie taka polewa: )