szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to pyszne ciasto deserowa,przechowywane w lodówce drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsze.

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

 

  • 90 g masła + do formy
  • 175 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej

 

  • 0,5 l opakowania łaciatej śmietanki 30%
  • mały słoiczek,około 200 gram,wiśni
  • 1 mleczna czekolada 200 gramowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
Blachę standardową smarujemy masłem.
W misie ubijamy jajka z cukrem pudrem na gładką masę.Przesiewamy mąkę z kakaem. Masło rozpuszczamy np w kuchence mikrofalowej. Dodać do masy jajecznej połowę mąki, całe kakao i połowę roztopionego masła.Zmiksować. Ponownie wsypać drugą część maki i masła.Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Ubić na gładką masę.Masę przelać równomiernie do blachy i piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut /180 stopni.
Ostudzone ciasto przecinamy na pół ( w połowie blachy),ostrożnie wyjmujemy.Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę miksujemy tak długo,aż zawartość miski przewrócona do góry dnem nie wylatuje. W trakcie ubijania można dodać trochę cukru pudru by śmietanka była bardziej słodka. Biszkopt kładziemy na talerz.(jedną część).Otwieramy wiśnie,sok który z nich pozostanie wylewamy równomiernie na biszkopcie.Zostawiamy odrobinę soku na drugą część biszkoptu.Następnie kładziemy warstwę masy śmietankowej,posypujemy wiśniami.Przykrywamy warstwą drugą ciasta, zalewamy pozostałym sokiem.Ciasto po smarujemy równomiernie śmietanką, po wierzchu i bokach.
Czekoladę trzemy na wiórki, pokrywamy nimi ciasto na wierzchu i bokach. Możemy na samym wierzchu położyć dodatkową ilość śmietanki i jeszcze raz posypać czekoladą,powstanie taka polewa: )