Sposób przygotowania:
Ciasto dla mamyBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie dodać partiami cukier zwykły i waniliowy, miksując cały czas na najwyższych obrotach aż piana stanie się błyszcząca. następnie dodawać po jednym żółtku i po każdym miksować.
Na koniec do masy dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać wszystko do połączenia i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
ETAP 2:
W jednej szklance mleka rozmieszać proszki budyniowe, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać roztwór budyniowy i gotować mieszając aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Pierwszy blat biszkoptu posmarować połową dżemu i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować resztą dżemu. Na dżem wyłożyć resztę kremu i wyrównać powierzchnię.
Ciasto wstawić do lodówki żeby się schłodziło i krem zgęstniał. Na ok. 1-2 godziny przed podaniem wierzch można udekorować opłatkiem jadalnym z nadrukiem, groszkami i budyniem w innym kolorze schłodzonym np. w foremkach do muszelek.