WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto dla mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto imieninowo - urodzinowe dla mojej mamy na biszkopcie, przekładane kremem budyniowym i dżemem porzeczkowym.

Ciasto dla mamy

Składniki:

Ciasto dla mamy

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 9 płaskich łyżek cukru zwykłego
  • kilka kropel zapachu waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

Sposób przygotowania:

Ciasto dla mamy

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie dodać partiami cukier zwykły i waniliowy, miksując cały czas na najwyższych obrotach aż piana stanie się błyszcząca. następnie dodawać po jednym żółtku i po każdym miksować.

Na koniec do masy dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać wszystko do połączenia i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni z termoobiegiem.

Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.

ETAP 2:

W jednej szklance mleka rozmieszać proszki budyniowe, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać roztwór budyniowy i gotować mieszając aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.

Pierwszy blat biszkoptu posmarować połową dżemu i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować resztą dżemu. Na dżem wyłożyć resztę kremu i wyrównać powierzchnię.

Ciasto wstawić do lodówki żeby się schłodziło i krem zgęstniał. Na ok. 1-2 godziny przed podaniem wierzch można udekorować opłatkiem jadalnym z nadrukiem, groszkami i budyniem w innym kolorze schłodzonym np. w foremkach do muszelek.


Tagi:

tort okazje