Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z gruszką
Cukier, margarynę i kakao przekładamy do garnka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy oliwę oraz wodę, po czym dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę. Przestudzoną masę kakaową przekładamy do miski i miksujemy z żółtkami. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy białka, które delikatnie łączymy z masą (łyżką). 2/3 masy wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Następnie gruszkę obieramy, kroimy w plasterki i układamy na masie, przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. POLEWA: Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem oliwy w kąpieli wodnej. Następnie polewę rozsmarowujemy na cieście.
gosiapiotrek23