gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto czekoladowe z gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto czekoladowe z gruszką polecam do popołudniowej kawki. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Ciasto czekoladowe z gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z gruszką

 

  • 300 gram cukru
  • 125 gram margaryny
  • 80 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki kakao
  • 280 gram mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 gruszka
  • POLEWA:
  • 2 czekolady mleczne (200 gram)
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z gruszką
Cukier, margarynę i kakao przekładamy do garnka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy oliwę oraz wodę, po czym dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę. Przestudzoną masę kakaową przekładamy do miski i miksujemy z żółtkami. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy białka, które delikatnie łączymy z masą (łyżką). 2/3 masy wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Następnie gruszkę obieramy, kroimy w plasterki i układamy na masie, przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. POLEWA: Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem oliwy w kąpieli wodnej. Następnie polewę rozsmarowujemy na cieście.
Ciasto czekoladowe z gruszką
Cukier, margarynę i kakao przekładamy do garnka i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Ciasto czekoladowe z gruszką
Przestudzoną masę kakaową przekładamy do miski i miksujemy z żółtkami. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto czekoladowe z gruszką
Na koniec dodajemy białka, które delikatnie łączymy z masą (łyżką).
Ciasto czekoladowe z gruszką
2/3 masy wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Następnie gruszkę obieramy, kroimy w plasterki i układamy na masie, przykrywamy pozostałą masą.