Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wiórki zalać wódką,odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym

 

  • ciasto:
  • 3 łyżek mąki
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • krem:
  • 250g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150g wiórków kokosowych
  • jajko
  • 150ml wódki
  • 50g czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym
Wiórki zalać wódką,odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Białka ubić, stopniowo dodawać do ciasta. Przełożyć masę do tartownicy wysmarowanej masłem,piec ok. 40-45 min. w temp. 170 st. C. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko ubite na parze oraz wiórki. Upieczone ciasto przetnij na dwa placki. Przełóż je połową kremu, przykryj drugim krążkiem, wyłóż resztę masy i udekoruj pokruszoną czekoladą.