slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Sernik jogurtowy miętowo-kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na lekki i super orzeźwiający sernik jogurtowy. Połączenie smaku miętowego ze smakiem kokosowym daje super smak.

Sernik jogurtowy miętowo-kokosowy

Składniki:

Sernik jogurtowy miętowo-kokosowy

 

  • 1 kg jogurtu naturalnego greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kropli miętowych
  • kilka kropli barwnika zielonego
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • olej rzepakowy i wiórki do formy

Sposób przygotowania:

Sernik jogurtowy miętowo-kokosowy
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

Formę smarujemy olejem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier pude i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części.

Do pierwszej dodajemy likier kokosowy i wiórki- mieszamy i dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny i ponownie mieszamy.

Na dnie formy kładziemy biszkopty i na nie wylewamy masę kokosową. Układamy drugą warstwę ciastek.

Do drugiej części jogurtu dodajemy krople miętowe i zielony barwnik. Dokładnie mieszamy i dodajemy resztę rozpuszczonej żelatyny. Mieszamy i przelewamy na biszkopty.

Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego