Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszyste drożdżowe ciasto nadziane dużą ilością rodzynek, polane pachnącym cytryną lukrem i posypane orzeszkami pistacjowymi

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

Składniki na babkę

Składniki na lukier

  • Cukier puder
  • śmietana 30%
  • aromat cytrynowy
  • Ilość składników zależy od tego jakiej gęstości chcemy otrzymać lukier i w jakiej ilości

Do dekoracji

  • Orzeszki pistacjowe
  • jajeczka czekoladowe

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa

Sposób przygotowania ciasta

Do misy miksera wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru, wlewamy do dołeczka, przyprószamy mąką, odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło ucieramy z cukrem waniliowym i reszta cukru kryształu na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijamy jajka. Utarte masło dodajemy do mąki i drożdży cały czas miksując. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki wcześniej opłukane, odsączone i oprószone mąką.

Formę na babkę smarujemy olejem, sypiemy mąką. Do przygotowanej formy wkładamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.

Babkę pieczemy około 30 minut w 175*C.

Wystudzoną babkę polewamy lukrem, posypujemy posiekanymi orzeszkami i dekorujemy jajeczkami.

Przygotowanie lukru

Babka drożdżowa
Bdrożdżowa z lukrem o smaku cytryny i orzeszkami pistacjowymi

Do śmietanki dodajemy cukier i aromat cytrynowy, całość dokładnie ucieramy.