Sposób przygotowania:
Babka drożdżowaSposób przygotowania ciasta
Do misy miksera wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru, wlewamy do dołeczka, przyprószamy mąką, odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym i reszta cukru kryształu na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijamy jajka. Utarte masło dodajemy do mąki i drożdży cały czas miksując. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki wcześniej opłukane, odsączone i oprószone mąką.
Formę na babkę smarujemy olejem, sypiemy mąką. Do przygotowanej formy wkładamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy około 30 minut w 175*C.
Wystudzoną babkę polewamy lukrem, posypujemy posiekanymi orzeszkami i dekorujemy jajeczkami.
Przygotowanie lukru
Do śmietanki dodajemy cukier i aromat cytrynowy, całość dokładnie ucieramy.