Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewkiETAP 1:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną.
Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować.
Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę.
Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem.
Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę.
ETAP 2:
Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie o wymiarach 21 x 25 cm.
Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu.
Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można było wyjąć ciasto po stężeniu.
ETAP 3:
Kremówkę mocno podgrzać i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszając połączyć.
Do przestudzonej czekolady dodać odsączone z nalewki wiśnie i obtoczyć w polewie. Wyłożyć na wierzch ciasta i odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego :)
SylaUla