Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne.

Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki

Składniki:

Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki

 

  • ok 400 g herbatników kakaowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA:

  • ok 2 szklanek wiśni z nalewki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki

ETAP 1:

Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki
Do czekoladowego kremu na końcu wmieszać ubitą śmietanę.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną.

Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować.

Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę.

Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem.

Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą  kremówkę.

ETAP 2:

Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki
Na dnie formy ułożyć pierwszą warstwę herbatników.

Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie o wymiarach 21 x 25 cm.

Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu.

Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można było wyjąć ciasto po stężeniu.

ETAP 3:

Kremówkę mocno podgrzać i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszając połączyć. 

Do przestudzonej czekolady dodać odsączone z nalewki wiśnie i obtoczyć w polewie. Wyłożyć na wierzch ciasta i odstawić do całkowitego stężenia.

Smacznego :)