Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto czekoladowe z powidłem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne dla wielbicieli czekoladowych ciast. Uda się każdemu, bo jest proste w wykonaniu. Polecam na podwieczorek. Czekolada i powidło to dobre połączenie.

Ciasto czekoladowe z powidłem

Składniki:

Ciasto czekoladowe z powidłem

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego
  • dowolna posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z powidłem
1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

3. Przekładanie i dekoracja: Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, jeden smarujemy powidłem i przykrywamy drugim. Kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią pokrojone ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

4. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Użyłam blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm.

Ciasto można pokroić na 16 kawałków.