Sposób przygotowania:
Tort na zimno beczkaETAP 1:
Żelatynę rozpuścić w ok. 100ml wrzątku. Ja użyłam 20g żelatyny ale trzeba patrzeć na opakowaniu jaka ilość jest na 1l wody. Odstawiłam do wystygnięcia.
Ser z wiaderka przełożyć do miski. Wsypać cukier puder i wymieszać. Śmietanę schłodzoną przelać do miski i ubić ze śmietan-fixem na sztywno. Ubitą śmietanę połączyć z serem.
Na koniec wlać powoli wystudzoną żelatynę i zmiksować.
Tortownicę okrągłą o średnicy ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć okrągłe biszkopty. Na biszkopty wyłożyć masę serową i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki żeby masa stężała. 2 galaretki winogronowe rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Wystudzić.
Chłodną przelać do naczynia prostokątnego i wstawić do lodówki do stężenia. Schłodzony sztywny sernik wyjąć z tortownicy. 100 ml śmietany ubić na sztywno i posmarować nią boki sernika. Obłożyć wafelkami śmietankowymi. W razie potrzeby przyciąć trochę gdyby były za długie. Przewiązać wstążką żeby się trzymały.
Galaretkę pokroić w kostkę. Na środek tortu położyć butelkę wódki. Opierając szyjkę o wafelki.
Obłożyć butelkę kostkami galaretki. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce.