goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tort gryczany z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam jego wykonanie w formie zwykłego placka szczególnie posmakuje miłośnikom gryki. Powidła śliwkowe zastąpić można innym kwaśnym dżemem np. z czarnej porzeczki.

Tort gryczany z powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort gryczany z powidłami śliwkowymi

 

 

  • do przełożenia:
  • powidła śliwkowe 1 słoik

 

  • polewa:
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  • margaryna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort gryczany z powidłami śliwkowymi
Masło ucieramy na puch razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kaszę gryczaną oraz migdały mielimy w młynku do kawy. Do masy maślanej dodajemy na przemian kasze gryczaną wymieszaną z migdałami i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy by pianą nie opadła. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypaną bułką tartą blaszki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto przestygnie przekrawamy na pół i przekładamy je powidłem śliwowym. Ciasto polewamy polewą czekoladową.
Tort gryczany z powidłami śliwkowymi
Masło ucieramy na puch razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym
Tort gryczany z powidłami śliwkowymi
Kaszę gryczaną oraz migdały mielimy w młynku do kawy. Do masy maślanej dodajemy na przemian kasze gryczaną wymieszaną z migdałami i ubitą pianę z białek.
Tort gryczany z powidłami śliwkowymi
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypaną bułką tartą blaszki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Tort gryczany z powidłami śliwkowymi
Gdy ciasto przestygnie przekrawamy na pół i przekładamy je powidłem śliwowym.