jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Miodowo - orzechowy przekładaniec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Miodowniki to jedne z moich ulubionych ciast. Dlatego piekę je dość często. Staram się jednak za każdym razem coś w nich zmienić- udoskonalić! Przedstawione ciasto to właśnie wynik moich eksperymentów!!!

Miodowo - orzechowy  przekładaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo - orzechowy przekładaniec

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto miodowe:
  • 30 dag mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny
  • Wkładka krucho-orzechowa:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 220 gram margaryny,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 małe jajka,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo: ¾ słoiczka powidła śliwkowego oraz ok 15 dag orzechów drobno posiekanych
  • Masa orzechowa:

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowo - orzechowy przekładaniec
CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą część oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180ºC przez około 15 min. Upieczone placki studzimy. WKŁADKA KRUCHO_ORZECHOWA: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Kolejno wałkujemy każdą z nich. Na przygotowaną blaszkę wykładamy pierwszą cześć. Smarujemy ją połową powidła i posypujemy połową przygotowanych orzechów. Następnie na orzechy wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Smarujemy ją pozostałym powidłem i posypujemy pozostałymi orzechami. Całość przykrywamy trzecią rozwałkowaną częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy. MASA ORZECHOWA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy. Orzechy mielimy. Mleko zagotowujemy. Gorącym sparzamy orzechy. Studzimy. Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy orzechy oraz alkohol do smaku. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane przekładamy do garnka i smażymy około 15 min ( wszystko zależy od gatunku jabłek, jeśli jabłka szybko się rozgotują to nie trzeba długo smażyć). Na koniec dodajemy galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy całość trzymając masę jeszcze na ogniu. Jabłka studzimy. Zimną masą przekładamy ciasto. Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by masa jabłkowa stężała. Ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie wykończenie stanowi polewa czekoladowa posypana kokosem.PRZEŁOŻENIE: Cisto miodowe- masa orzechowa- wkładka krucho orzechowa - masa jabłkowa- ciasto miodowe- polewa.
Miodowo - orzechowy  przekładaniec
Przygotowane ciasto miodowe dzielimy na 2 dwie części
Miodowo - orzechowy  przekładaniec
Na rozwałkowane ciasto wykładamy powidło, które posypujemy orzechami
Miodowo - orzechowy  przekładaniec
Do utartego masła dodajemy zaparzone orzechy
Miodowo - orzechowy  przekładaniec
Ciasto przekładamy masa jabłkową. na wierzch nakładamy miodowe ciasto