SUPERPRZEPIS

Cytrynowiec na biszkopcie

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Cytrynowiec na biszkopcie Więcej zdjęć (7)

Przepyszne ciasto z cytrynową pianką. Zmodyfikowałam trochę przepis i dodałam więcej herbatników. Przepis zaczerpnięty z jednego z blogów.

Składniki:

Cytrynowiec na biszkopcie

Biszkopt

Poncz:

  • sok z cytryny 3 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 200 g cukru
  • 1 kostka masła ( 200 g )

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl gotowanej wody

Lukier

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec na biszkopcie
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.

Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.

Poncz:

Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić.

Masa budyniowa:

Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.

Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.

Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową. Ułożyć na masie warstwę herbatników.

Cytrynowa pianka:

Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.

Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki. Przykryć herbatnikami i znów pianka i herbatniki.

Lukier:

Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać nim herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady.
Cytrynowiec na biszkopcie
Z soku wody i proszku ugotowano budyń cytrynowy
Cytrynowiec na biszkopcie
Masa budyniowa zostanie utarta z masłem na puszystą masę
Cytrynowiec na biszkopcie
Śmietana kremówka ubita z galaretką cytrynową
Cytrynowiec na biszkopcie
Masa budyniowa została wyłożona na upieczony biszkopt
Cytrynowiec na biszkopcie
Warstwa herbatników została ułożona na masie budyniowej
Cytrynowiec na biszkopcie