Sposób przygotowania:
Cytrynowiec na biszkopcie
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
Poncz:
Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić.
Masa budyniowa:
Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową. Ułożyć na masie warstwę herbatników.
Cytrynowa pianka:
Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki. Przykryć herbatnikami i znów pianka i herbatniki.
Lukier:
Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać nim herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
Poncz:
Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić.
Masa budyniowa:
Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową. Ułożyć na masie warstwę herbatników.
Cytrynowa pianka:
Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki. Przykryć herbatnikami i znów pianka i herbatniki.
Lukier:
Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać nim herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady.
SylaUla