Sposób przygotowania:
Sernik królewskiPrzygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Posiekać z margaryną,dodać żółtka. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno każdą część ciasta-na jedną część rozwałkowanego ciasta rozsmarować powidła śliwkowe.
Upiec w dwóch takich samych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ciast w nagrzanym piekarniku do ok. 18-190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z blaszek i wystudzić.
Przygotowanie sernika:
Zmielony ser utrzeć z masłem, cukrem pudrem i żółtkami. Dodać budyń w proszku wymieszany z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem, dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Ubić na sztywno pianę z 8 białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą serową. Przełożyć masę serową do takiej samej blaszki co wcześniej piekło się kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 50 min. Gdy całkiem wystygnie po upieczeniu sernik dopiero wyciągamy z blaszki.
Przygotowanie masy budyniowej :
Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie żółtka,obie mąki i cukier waniliowy. Wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Następnie wystudzić.
Utrzeć masło na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
Etap końcowy:
Ciasto kruche z powidłem śliwkowym smarujemy 1/2 przygotowanej masy. Następnie dajemy upieczony sernik, który smarujemy pozostałą masą budyniową. Przykrywamy ciastem kruchym. Polewamy ciasto kruche przygotowaną polewą czekoladową według przepisu na opakowaniu.
Dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a następnie dekorujemy cukrowymi pisakami według uznania.