Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z rodzynkami
W rondelku zagotowałam pół szklanki wody z masłem, cukrem i kakao. Następnie odlałam ok. pół szklanki (na polewę), a resztę odstawiłam do przestudzenia. Rodzynki sparzyłam wrzątkiem i oprószyłam mąką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sitko, jajka umyłam i rozdzieliłam żółtka od białek. Do przestudzonej masy dodałam resztę wody, mąkę i żółtka – stopniowo, cały czas mieszając. Białka ubiłam na sztywną pianę, wyłożyłam na ciasto, wsypałam rodzynki i delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Ciasto przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut („do suchego patyczka”). Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polałam wcześniej odlaną, a teraz lekko podgrzaną polewą.