joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto czekoladowo gruszkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto z delikatną czekoladową pianką a w niej zanurzone gruszki. Idealny deser do niedzielnej kawki.

Ciasto czekoladowo gruszkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo gruszkowe

 

  • Ciasto:
  • 3/4 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 c. waniliowy
  • 2 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mleczna czekolada

 

  • Masa:
  • 750ml śmietany 30%
  • 3 mleczne czekolady
  • 5 gruszek
  • 1/2 szkl cukru
  • sok z 1 cytryny

 

  • słodkie kakao do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo gruszkowe
Margarynę utrzeć z cukrami na puch. Ucierając dodawać po jednym jajku. Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z posiekana czekoladą. Wymieszać z ciastem. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24x36cm)Piec ok 35 min w 180 st.Ciasto ostudzić.Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Skropic sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Wodę zagotować z 1/2 szkl cukru. Dodać gruszki i gotować ok 10 min. Gruszki nie mogą byc zbyt miękkie, odcedzić i ostudzić.Masa: czekolady rozpuscic w kapieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać ostudzoną czekoladę, wymieszać.Na ciasto wylać ok 1/3 masy, poukładać gruszki i zalać reszta masy. Ciasto schładzać w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem posypać słodkim kakao.
Ciasto czekoladowo gruszkowe
Na ciasto wylać część masy, poukładać gruszki i zalać reszta masy, schłodzić