Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo gruszkowe
Margarynę utrzeć z cukrami na puch. Ucierając dodawać po jednym jajku. Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z posiekana czekoladą. Wymieszać z ciastem. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24x36cm)Piec ok 35 min w 180 st.Ciasto ostudzić.Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Skropic sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Wodę zagotować z 1/2 szkl cukru. Dodać gruszki i gotować ok 10 min. Gruszki nie mogą byc zbyt miękkie, odcedzić i ostudzić.Masa: czekolady rozpuscic w kapieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać ostudzoną czekoladę, wymieszać.Na ciasto wylać ok 1/3 masy, poukładać gruszki i zalać reszta masy. Ciasto schładzać w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem posypać słodkim kakao.
mysza75
edytaha
joana30