Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ciasto czekoladowo-kawowe

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w gorącej wodnej kąpieli. Żółtka z

Ciasto czekoladowo-kawowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-kawowe

 

  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 100 ml rozpuszczalnej kawy
  • 15 dag roztopionego masła
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-kawowe
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w gorącej wodnej kąpieli. Żółtka z cukrem ubić na pulchną masę. Dodać schłodzoną kawę i roztopione masło, bez przerwy ubijając. Następnie dodać czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą, bardzo delikatnie mieszając. Ciasto wlać do wysmoarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 150 st na ok 30 min.