zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto czekoladowo - kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie przepadam za kokosem ale pomysł na to ciasto podsunęła mi Ala. I ku memu zaskoczeniu bardzo mi smakuje, jest łatwe do przygotowania. A przepis pochodzi z " Moje wypieki " Ja lekko przepis zmodyfikowałam.

Ciasto czekoladowo - kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo - kokosowe

 

  • Biszkopt :
  • 5 jajek ( M )
  • 3/4 szk mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 1 op cukru waniliowego ( 16 g )
  • 1 szk czarnej herbaty
  • Masa kokosowa :
  • 200 g margaryny ( u mnie Kasia )
  • 1/2 szk cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • Polewa :
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej polewy ( w drażetkach )
  • 1 łyżka margaryny ( Kasia )
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - kokosowe
BISZKOPT : Przygotować składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą. Do masy jajecznej prze sitko przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać np. szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Masę przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i razem z papierem ale biszkopt do góry dnem włożyć z powrotem do formy. Nasączyć biszkopt herbatą. MASA KOKOSOWA : Do garnka wlać mleko, wsypać oba cukry i zagotować. Potem wsypać wiórki i gotować masę około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec włożyć margarynę i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny. Masę wystudzić i rozłożyć na biszkopcie. POLEWA : Na ogień postawić garnek z wodą, na garnek wstawić miskę ale nie ma dotykać wody. Do miski połamać czekoladę, wsypać polewę i dodać margarynę oraz mleko. Podgrzewać do momentu połączenia się składników i aż masa będzie gotowa i błyszcząca. Gotową polewę przestudzić i jeszcze płynna nałożyć do woreczka lub dekoratora i dowolnie rozprowadzić polewę po warstwie wiórków. Poczekać aż polewa się zetnie i kroić ciasto w kostkę.
Ciasto czekoladowo - kokosowe
Etap 1 Przygotwać ciasto na biszkopt ....
Ciasto czekoladowo - kokosowe
Etap 2 Upiec biszkopt i wystudzić a potem nasączyć
Ciasto czekoladowo - kokosowe
Etap 3 Przygotwaną masę kokosową wyłożyć na biszkopt
Ciasto czekoladowo - kokosowe
Etap 4 A potem polac przygotwaną polewą...