Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - kokosowe
BISZKOPT : Przygotować składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą. Do masy jajecznej prze sitko przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać np. szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Masę przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i razem z papierem ale biszkopt do góry dnem włożyć z powrotem do formy. Nasączyć biszkopt herbatą. MASA KOKOSOWA : Do garnka wlać mleko, wsypać oba cukry i zagotować. Potem wsypać wiórki i gotować masę około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec włożyć margarynę i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny. Masę wystudzić i rozłożyć na biszkopcie. POLEWA : Na ogień postawić garnek z wodą, na garnek wstawić miskę ale nie ma dotykać wody. Do miski połamać czekoladę, wsypać polewę i dodać margarynę oraz mleko. Podgrzewać do momentu połączenia się składników i aż masa będzie gotowa i błyszcząca. Gotową polewę przestudzić i jeszcze płynna nałożyć do woreczka lub dekoratora i dowolnie rozprowadzić polewę po warstwie wiórków. Poczekać aż polewa się zetnie i kroić ciasto w kostkę.
Ewa
zewa
Dziękuję. A ciasto jest jeszcze lepsze na drugi dzień, polecam bo jest pyszne :)