Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto czekoladowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Już jakiś czas temu robiłam ten placek, a nawet znalazłam stare zdjęcie, więc go dziś prezentuję.

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-migdałowe

 

  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 budyń czekoladowy
  • 4 jaja
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki mleka
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • powidło śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-migdałowe
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem czekoladowym oraz z mielonymi migdałami. Miękkie masło ucieramy z cukrem, kiedy będzie puszyste dodajemy po jednym jajku, kolejno startą czekoladę (na grubych oczkach), mąkę z proszkiem, budyniem i migdałami, a na końcu wlewamy mleko.Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 °C na ok. 50 min. Gotowe, już wystudzone przekrawamy na pół. Smarujemy powidłem śliwkowym i lekko dociskamy drugą połową ciasta. Oblewamy polewą czekoladową i posypujemy migdałami i orzechami laskowymi.