iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto czekoladowy mus

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdy kto smakuje to ciasto jest zachwycony smakiem i nie może uwierzyć że można samemu przygotować w domu tak pyszny deser jak z dobrej cukierni i jeszcze w tak prosty sposób.

Ciasto czekoladowy mus

Składniki:

Ciasto czekoladowy mus

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 5 jajek,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 litra śmietany plus 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 6 łyżeczek żelatyny.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowy mus
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, białka ubijamy na pianę, żółtka ucieramy na puszystą masę z 1/3 szklanki cukru pudru. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, 2/3 masy odstawiamy. Do żółtek dodajemy 1/3 żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Po łyżce czekolady dodajemy do żółtek, miksujemy, dodajemy białka oraz śmietanę, wykładamy na małą prostokątną blaszkę o długości do 20 cm. Do śmietany dodajemy resztę żelatyny, wykładamy na masę czekoladową, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.