Ciasto dyniowo-daktylowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Co nieco dla wielbicieli dyni i daktyli. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że podczas pieczenia w całym domu unosi się przyjemny aromat.

Ciasto dyniowo-daktylowe

Składniki:

Ciasto dyniowo-daktylowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo-daktylowe

ETAP 1:

Ciasto dyniowo-daktylowe
Daktyle rozgotowujemy na charakterystyczną papkę

Daktyle zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż się rozgotują i utworzą papkę.

ETAP 2:

Ciasto dyniowo-daktylowe
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach.

ETAP 3:

Ciasto dyniowo-daktylowe
Mąkę mieszamy z przyprawami, a potem z olejem, daktylami i dynią

Mąkę mieszamy z solą, sodą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy do niej olej, papkę daktylową i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy startą dynię i ponownie mieszamy.

ETAP 4:

Ciasto dyniowo-daktylowe
Masę przekładamy do formy i pieczemy 40 min.

Masę przekładamy do formy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.


Tagi:

dynia beza bezy