pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Ciasto delicjowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo bardzo dobre, ciasto pyszne

Ciasto delicjowe

Składniki:

Ciasto delicjowe

 

  • CIASTO,
  • 7 jajek
  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • MASA
  • 20 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • pół litry mleka
  • DODATKOWO
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 kg ciastek delicji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto delicjowe
CIASTO: Białka ubić, dodać cukier. 3 żółtka rozmieszać z 2 łyżkami wody. Dodać do piany i na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto upiec w 180 st. MASA: 35 ml mleka zagotować z cukrem. A w reszcie mleka wymieszać żółtka, mąkę, i wlać do gotującego się mleka. Gdy się zagotuje odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Ciasto przekroić na pół. Dać na to trochę masy, na to dać biszkopty, wylać na to galaretkę z 1 opakowania. Poczekać aż stężeje, następnie na to dać masę, przykryć drugą częścią ciasta. Następnie posmarować masą i ozdobić nią mąki. Tak przygotowany placek zalać tężejącą galaretką.