Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis całkowicie autorski, czyli mój. Ciasto jest rewelacyjne i smakuje wyśmienicie. Polecam jego wykonanie.

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Krem:

  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżeczek kaszy manny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 25-30 ml alkoholu o smaku orzechowym (użyłam nalewki 32%)

Nasączenie:

  • 50 ml alkoholu o smaku orzechowym (użyłam nalewki 32%)
  • woda (u mnie 50-60 ml)

Dodatkowo:

  • 60g wafelków w czekoladzie (typu Princessa, Prince Polo)
  • Wierzch:
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Dekoracja:

  • wafelki
  • kawa w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy

Biszkopt:

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy
Biszkopt należy upiec w niewielkiej formie.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i przelać do małej formy. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części.

Krem:

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy
Polecam zrobienie podwójnej porcji kremu.

1 szklankę mleka zagotować z dodatkiem soli.W reszcie mleka wymieszać kaszę manną i następnie połączyć z wrzącym mlekiem. Całość gotować do zgęstnienia. Mieszać.
Masę połączyć z wiórkami kokosowymi i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem i wymieszać z zimną kaszą. Na końcu do kremu dodać alkohol i podzielić na dwie części. Można odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu ciasta, aby wiórki lepiej się trzymały.

Nasączenie:

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy
Ilość wody zależy od preferencji smakowych i mocy alkoholu.

Alkohol wymieszać z wodą.

Ciasto:

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy
Biszkopt można również przekroić na 2 części.

Spód biszkoptu nasączyć, posmarować kremem, posypać pokrojonymi wafelkami, przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami i ułożyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć, posmarować kremem (opcjonalnie).

Wiórki:

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy
Wiórki najlepiej sie trzymają na małej warstwie kremu.

Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier z wiórkami. Uprażyć i jeszcze ciepłe wklepać w wierzch ciasta.

Chłodzenie i dekoracja:

Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszy
Dekoracja kawą jest opcjonalna.

Ciasto udekorować wafelkami i ziarenkami kawy w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.