Sposób przygotowania:
Ciasto Di z wafelkami przekładane kremem z kaszyBiszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i przelać do małej formy. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z dodatkiem soli.W reszcie mleka wymieszać kaszę manną i następnie połączyć z wrzącym mlekiem. Całość gotować do zgęstnienia. Mieszać.
Masę połączyć z wiórkami kokosowymi i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem i wymieszać z zimną kaszą. Na końcu do kremu dodać alkohol i podzielić na dwie części. Można odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu ciasta, aby wiórki lepiej się trzymały.
Nasączenie:
Alkohol wymieszać z wodą.
Ciasto:
Spód biszkoptu nasączyć, posmarować kremem, posypać pokrojonymi wafelkami, przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami i ułożyć ostatnią część biszkoptu, nasączyć, posmarować kremem (opcjonalnie).
Wiórki:
Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier z wiórkami. Uprażyć i jeszcze ciepłe wklepać w wierzch ciasta.
Chłodzenie i dekoracja:
Ciasto udekorować wafelkami i ziarenkami kawy w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.