Łasuch z wafelkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto cytrynowo - czekoladowy z masą z wafelków

Łasuch z wafelkami

Składniki:

Łasuch z wafelkami

 

  • Ciasto jasne
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku
  • olejek cytrynowy
  • skórka cytrynowa otarta z jednej cytryny

 

  • Ciasto ciemne
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 mleczna czekolada

 

  • Dodatki
  • śmietany kremówki (ja używa kremówkę z ramy super się ubija i nie trzeba dodawać żelatyny
  • 250 g wafelków waniliowych
  • 250 g wafelków czekoladowych
  • 2 galaretki agrestowe

Sposób przygotowania:

Łasuch z wafelkami
Ciasto jasne - Białka ubić na sztywno. Odłożyć. Pozostałe żółtka ucieramy na tzw. kogi el mogiel z cukrem gdy cukier się nam rozpuści dodajemy olejek cytrynowy oraz skórkę cytrynową. Do utartej masy dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem mieszamy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ubitą wcześniej pianę delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę posmarowaną pieczemy 25 minut w temp.180.Tak samo postępujemy ubijając ciasto ciemne - tylko dodajemy tam rozpuszczoną na parze czekoladę. Masa z wafelków - Ubijamy kremówkę. dzielimy ja na dwa. Kroimy wafelki na drobne kwadraciki dodajemy do odłożone kremówki do jednej czekoladowe do drugiej waniliowe.Przekładamy ciasto - ciasto ciemne - masa z wafelkami waniliowymi - ciasto jasne - masa z wafelkami czekoladowymi - galaretka rozpuszczona w 3 szklankach wody . Tężejącą zalewamy wierzch ciasta.