aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Orzechowiec z wafelkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wspaniały deser, sama słodycz i rozkosz dla podniebienia ! Polecam z całego serca bo warto! Pyszny na drugi dzień :)

Orzechowiec z wafelkami

Składniki:

Orzechowiec z wafelkami

 

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa grysikowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 15 dag masła
  • Masa krówkowa:
  • 1 puszka kajmaku
  • 0,5 margaryny
  • 3 wafelki w czekoladzie np. Grześki
  • Polewa:
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 5dag czekolady
  • 10 dag pokrojonych orzechów włoskich

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z wafelkami
Wykonanie: Ciasto: Z mąki, cukru, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukrów i jajek zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części i każdą pieczemy osobno w 180 stopniach do 10 minut. Foremka 25/36. Masa grysikowa: Mleko zagotowujemy z cukrami, wsypujemy kaszę mannę i mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy z masłem. Masa krówkowa: Margarynę ucieramy z kajmakiem. Wsypujemy pokruszone wafelki. Polewa: Margarynę, cukier, miód i czekoladę roztapiamy. Wsypujemy pokrojone orzechy i wykładamy polewę na ciasto. Przełożenie: Ciasto- masa grysikowa- ciasto- masa krówkowa- ciasto- polewa Pyszny na drugi dzień :)