aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z wafelkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto masa i wkładka są najlepsze!

Ciasto z wafelkami

Składniki:

Ciasto z wafelkami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Wkładka:
  • 6 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 4 szt wafelki Grześki
  • Masa:
  • 1 margaryna
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 czekolada gorzka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki alkoholu
  • Dodatkowo:
  • 1 polewa

Sposób przygotowania:

Ciasto z wafelkami
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, wodę, olej i -mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wszystko mieszamy i dajemy do blachy 25/36. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół. 2. Wkładka: Białka ubijamy na sztywno z cukrem ,dodajemy żółtka, wiórki kokosowe i pokrojone orzechy włoskie oraz pokruszone wafelki Grześki. Przygotowaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min. 3. Masa: Mleko podgrzewamy, dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia jej. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy zimne mleko z czekoladą i alkohol, miksujemy. 4. Przełożenie: Biszkopt-połowę masy-wkładka-masa-biszkopt