Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem- doskonały deser do kawy lub herbatki. Do przygotowania w kilka chwil.

Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem

Ciasto

Dodatkowo:

  • ½ kg rabarbaru,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 25cm x25cm. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wkładam na godzinę do zamrażalnika.

2. Ciasto na blaszce posypuję bułka tartą. Rabarbar kroję w kostkę i układam na cieście. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym, cukrem kryształem oraz cynamonem. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temp. 170 stopni.

Po przestudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.