Sposób przygotowania:
Ciasto dla Vanesski
Masło lub margarynę roztopić w rondelku. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone letnie masło lub margarynę, następnie kakao, mąke z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.
Na sam koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Dodać kawałki czekolady i pokrojone orzechy włoskie.
Całość wymieszać i przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (forma wielkośc 15/35 cm).
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 45 minut (sprawdzic patyczkiem).
Po upieczeniu i wystudzeniu udekorowac polewą czekoladową i kawałkami orzechów włoskich.
Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone letnie masło lub margarynę, następnie kakao, mąke z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.
Na sam koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Dodać kawałki czekolady i pokrojone orzechy włoskie.
Całość wymieszać i przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (forma wielkośc 15/35 cm).
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 45 minut (sprawdzic patyczkiem).
Po upieczeniu i wystudzeniu udekorowac polewą czekoladową i kawałkami orzechów włoskich.
gusia1000