Sposób przygotowania:
Jabłecznik na kruchym cieścieKrok 1:

Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy w folie i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.
Krok 2:

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla. Podlewamy niewielką ilości wody. Dodajemy cukier, masło i cynamon. Całość dusimy na niewielkim ogniu. Na koniec oprószamy mąką i mieszamy do zgęstnienia masy.
Krok 3:

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy jabłka, które przykrywamy pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Smacznego!