dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jabłecznik na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dwie warstwy kruchego ciasta i przepyszny środek z duszonych jabłuszek. Przepyszny deser dla łasuchów.

Jabłecznik na kruchym cieście

Składniki:

Jabłecznik na kruchym cieście

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na kruchym cieście

Krok 1:

Jabłecznik na kruchym cieście
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy.

Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy w folie i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.

Krok 2:

Jabłecznik na kruchym cieście
Jabłka kroimy w kostkę i dusimy do miękkości.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla. Podlewamy niewielką ilości wody. Dodajemy cukier, masło i cynamon. Całość dusimy na niewielkim ogniu. Na koniec oprószamy mąką i mieszamy do zgęstnienia masy.

Krok 3:

Jabłecznik na kruchym cieście
Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy jabłka, które przykrywamy pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.

Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Smacznego!