Sposób przygotowania:
Ciasto drożdowe ze śliwkami .
CIASTO -rozczyn; 1,4 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru i sól delikatnie podgrzać..Potem dodajemy drożdże i ok. 6-7 łyżek mąki .To wszystko dokładnie i powoli wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Garnek można przykryć gazetą , żeby lepiej wyrósł rozczyn. Mąkę, jajka,rozpuszczony tłuszcz,resztę cukru i mleka wlać i wsypać na stolnicę albo do dużej miski.Wyrośnięty rozczyn wlewamy do reszty składników i dokładnie ugniatamy na jednolita masę.po dokładnym zagnieceniu wałkujemy ciasto na blaszkę.Na ciasto układamy śliwki i wysypujemy kruszonkę. KRUSZONKA ; Cukier i margaryna razem połączyć a później dodać mąkę i pamiętajmy żeby dokładnie rozetrzeć tą masę w rękach . Cukier puder rozetrzeć z 3 kropelkami wody .I wylewamy to na upieczone zimne ciasto.
misia53
Henia
Patrycja
Między ściereczką a gazeta nie ma żadnej różnicy .Tylko jeżeli rozczyn urośnie to zawsze może ubrudzić ( ściereczkę ) a gazetę można wyrzucić ..