Patrycja

Patrycja

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto drożdowe ze śliwkami .

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Pychotka żżżżżżyczę smacznego ;-)

Ciasto drożdowe ze śliwkami .

Składniki:

Ciasto drożdowe ze śliwkami .

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdowe ze śliwkami .
CIASTO -rozczyn; 1,4 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru i sól delikatnie podgrzać..Potem dodajemy drożdże i ok. 6-7 łyżek mąki .To wszystko dokładnie i powoli wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Garnek można przykryć gazetą , żeby lepiej wyrósł rozczyn. Mąkę, jajka,rozpuszczony tłuszcz,resztę cukru i mleka wlać i wsypać na stolnicę albo do dużej miski.Wyrośnięty rozczyn wlewamy do reszty składników i dokładnie ugniatamy na jednolita masę.po dokładnym zagnieceniu wałkujemy ciasto na blaszkę.Na ciasto układamy śliwki i wysypujemy kruszonkę. KRUSZONKA ; Cukier i margaryna razem połączyć a później dodać mąkę i pamiętajmy żeby dokładnie rozetrzeć tą masę w rękach . Cukier puder rozetrzeć z 3 kropelkami wody .I wylewamy to na upieczone zimne ciasto.