Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe
1. Roztapiamy masło.
2. Do dużego garnka dajemy mleko, drożdże, jaja, cukier, sól i wszystko mieszamy używając miksera z końcówką do blendowania ok 1 minuty. Stopniowo dosypujemy mąke i dalej mieszamy tą samą końcówką, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy proszek do pieczenia, wystudzone masło i olej. Dokładnie mieszamy.
3. Pozostawiamy ciasto na ok 1/2 godz.
4. Po pół godziny ciasto wykładamy na wysmarowaną, dużą blachę. Dobrze jest dać dwie warstwy papieru do pieczenia na spód blachy.
5. Na ciasto kładziemy owoce w syropie (śliwki, brzoskwinie) lub zamrożoną borówkę. Na wierzch posypujemy posypką, którą robimy z 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny i 1 szklanki mąki.
6. Wsadzamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40-45 minut. 9. Smacznego!!
2. Do dużego garnka dajemy mleko, drożdże, jaja, cukier, sól i wszystko mieszamy używając miksera z końcówką do blendowania ok 1 minuty. Stopniowo dosypujemy mąke i dalej mieszamy tą samą końcówką, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy proszek do pieczenia, wystudzone masło i olej. Dokładnie mieszamy.
3. Pozostawiamy ciasto na ok 1/2 godz.
4. Po pół godziny ciasto wykładamy na wysmarowaną, dużą blachę. Dobrze jest dać dwie warstwy papieru do pieczenia na spód blachy.
5. Na ciasto kładziemy owoce w syropie (śliwki, brzoskwinie) lub zamrożoną borówkę. Na wierzch posypujemy posypką, którą robimy z 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny i 1 szklanki mąki.
6. Wsadzamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40-45 minut. 9. Smacznego!!