KGW Porąbka

KGW Porąbka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i szybkie do przygotowania ciasto drożdżowe. Idealne na niedzielne popołudnie lub jako przekąska w ciągu dnia.

Ciasto drożdżowe

Składniki:

Ciasto drożdżowe

 

  • 1/4 l mleka
  • 2 jaja
  • 12,5 dkg cukru
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki drożdży
  • proszku do pieczenia na koniec łyżeczki
  • szczypta soli
  • 1/2 kg mąki

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe
1. Roztapiamy masło.

2. Do dużego garnka dajemy mleko, drożdże, jaja, cukier, sól i wszystko mieszamy używając miksera z końcówką do blendowania ok 1 minuty. Stopniowo dosypujemy mąke i dalej mieszamy tą samą końcówką, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy proszek do pieczenia, wystudzone masło i olej. Dokładnie mieszamy.

3. Pozostawiamy ciasto na ok 1/2 godz.

4. Po pół godziny ciasto wykładamy na wysmarowaną, dużą blachę. Dobrze jest dać dwie warstwy papieru do pieczenia na spód blachy.

5. Na ciasto kładziemy owoce w syropie (śliwki, brzoskwinie) lub zamrożoną borówkę. Na wierzch posypujemy posypką, którą robimy z 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny i 1 szklanki mąki.

6. Wsadzamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40-45 minut. 9. Smacznego!!