motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto drożdżowe z budyniem malinowym oraz posypką. Często piekę takie ciasta z różnymi dodatkami.

Ciasto drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe

Ciasto

Budyń

  • 2 budynie malinowe
  • 3 szkl mleka

Posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe
Do miski dajemy przesianą mąkę, cukier, jajko oraz oliwę i sól. Do rondelka dajemy mleko i wkruszamy drożdże, delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło. W tym czasie gotujemy budynie, chłodzimy. Ciasto wykładamy na blaszkę, rozprowadzamy zimny budyń. 

Do miseczki dajemy masło i cukier. Podgrzewamy, aby masło się roztopiło. Ściągamy z ognia i dodajemy mąkę dokładnie mieszamy. Kruszonkę rozkładamy na budyń. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Ciasto drożdżowe
Wszystkie składniki dajemy do miseczki i wyrabiamy ciasto
Ciasto drożdżowe
Budynie gotujemy z dodatkiem 3 szkl. mleka
Ciasto drożdżowe
Ciasto wykładamy na blaszkę i dajemy budyń
Ciasto drożdżowe
Robimy posypkę. Następnie rozprowadzamy kruszonkę na budyń