Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe
Do miski dajemy przesianą mąkę, cukier, jajko oraz oliwę i sól. Do rondelka dajemy mleko i wkruszamy drożdże, delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło. W tym czasie gotujemy budynie, chłodzimy. Ciasto wykładamy na blaszkę, rozprowadzamy zimny budyń.
Do miseczki dajemy masło i cukier. Podgrzewamy, aby masło się roztopiło. Ściągamy z ognia i dodajemy mąkę dokładnie mieszamy. Kruszonkę rozkładamy na budyń. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Do miseczki dajemy masło i cukier. Podgrzewamy, aby masło się roztopiło. Ściągamy z ognia i dodajemy mąkę dokładnie mieszamy. Kruszonkę rozkładamy na budyń. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Fanka ciast