CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Sernik łaciaty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten sernik to mieszanka ciemnego ciasta z puszystym sernikiem. W zależności od sposobu krojenia, otrzymujemy różne efekty.

Sernik łaciaty

Składniki:

Sernik łaciaty

sernik

  • twaróg sernikowy ( wiaderko) 700 g
  • margaryna 150 g
  • cukier drobny 165 g
  • budyń waniliowy 35 g ( bez cukru)
  • jajka 4 sztuki
  • cukier waniliowy 32 g
  • Ciasto czekoladowe
  • mąka pszenna 135 g
  • cukier puder 100 g
  • kakao 35 g
  • margaryna 60 g
  • sól 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
  • mleko 2 % 80 ml
  • śmietana 18 proc 1/4 szklanki
  • 1 małe jajko
  • mąka ziemniaczana 1 pełna łyżka

Sposób przygotowania:

Sernik łaciaty
Ciasto.

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, dodajemy sól i miękkie masło. Jajko mieszamy z mlekiem i śmietaną i dolewamy do mąki. Wszystko dokładnie miksujemy.

Sernik.

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajka dokładnie ucieramy z cukrami, potem partiami dodajemy ser, budyń i mąkę. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, lekko przemieszać. Na spód natłuszczonej tortownicy 28 cm łyżką do lodów nakładamy kulki ciasta. Pomiędzy kulkami delikatnie wylewamy masę serową.

Sernik pieczemy w 180 C, dopiekamy w 160 C, około 60-70 minut.