Sposób przygotowania:
Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynkąSpód:
Ciastka ułożyć na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Całe jajka oraz żółtka należy utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z twarogiem, olejem, budyniem w proszku i odrobiną aromatu waniliowego. Masę stopniowo zmiksować z mlekiem i gotową - przelać na herbatniki.
Pieczenie:
Ciasto wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec rzez około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Posiadam piekarnik gazowy.
Kokosowy wierzch:
Białka należy ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania - stopniowo dodawać cukier, a na końcu ostrożnie wmieszać wiórki kokosowe. Następnie sernik wyjąć z piekarnika, a na jego wierzchu rozsmarować kokosową piankę.
Dodatkowe pieczenie i studzenie:
Sernik z pierzynką ponownie wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut.
Ciasto ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie umieścić w lodówce - najlepiej zostawić na całą noc.
gusia1000