Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sernik łaciaty z owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszysty, waniliowy, delikatny sernik z sezonowymi owocami zanurzonymi w galaretce nektarowej, to moja propozycja na pyszny, letni deser.

Sernik łaciaty z owocami

Składniki:

Sernik łaciaty z owocami

Składniki na sernik

  • 1,5 kg twarogu
  • 10 jajek
  • 250 g serka mascarpone
  • 380 g cukru
  • 1 szkl śmietany 30%
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 op sernix-u
  • cukier waniliowy duży
  • szczypta soli

Owocowe nadzienie

  • 350 g owoców mieszanych np. truskawki, maliny, jagody, porzeczki,
  • można też użyć jednego gatunku owoców
  • 1 budyń waniliowy mały
  • 400 ml nektaru z wiśni
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Sernik łaciaty z owocami

Przygotowanie owoców

Owoce oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy na sicie, większe takie jak truskawki kroimy.

Do wody dodajemy cukier i budyń, dokładnie rozpuszczamy i wlewamy na gotujący się nektar, chwilę gotujemy cały czas mieszając.

Do gotowego dodajemy owoce odstawiamy. Przygotowujemy masę serową.

Przygotowanie masy serowej

Jajka razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę.

Ser mielimy lub miksujemy blenderem dodajemy serek mascarpone, śmietanę, sernix i kaszę, całość dokładnie łączymy, dodajemy porcjami ubite jajka, mieszamy.

Gotową masę serową wylewamy do formy, robimy małe dołeczki i nakładamy wcześniej przygotowane owoce.

Pieczemy około 60 minut w 175*C . Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto sernik