Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe a`la chałkaETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Wsypać przesianą mąkę z solą, dodać jajka, resztę cukru, mleka, aromat rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać stopione masło i wyrabiać z 10 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić, podzielić na dwie części, na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, posmarować masą kajmakową i ciasno zawinąć w roladę.
ETAP 3:
Drugą część również na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, rozłożyć połówki śliwek i ciasno zawinąć w roladę.
ETAP 4:
Ciasta włożyć do foremek keksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut.
ETAP 5:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia w formach.