Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe na kapuśniaczki
Z drożdży, 1/4 szkl mleka, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki rozrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko, resztę cukru, resztę mleka, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto ręką, a pod koniec wyrabiania dodać olej i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać farsz i formować okrągłe kapuśniaczki. Gotowe kapuśniaczki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać suchym makiem i piec w 180 st przez ok. 40 min. Gotowe kapuśniaczki podawać na ciepło z czerwonym barszczem.