Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe plecione z foremki
Do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać dokładnie, odstawić. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wbić 2 jajka, wlać rozczyn. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie zrobić kruszonkę: składniki zmiksować w rozdrabniaczu lub utrzeć palcami. Wstawić do lodówki Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 6 równych części. Zapleść 2 ciasta, każde z 3 wałeczków. Ułożyć w foremkach. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.