Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto drożdżowe z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto drożdżowe z ryżem

Ciasto drożdżowe z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z ryżem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z ryżem
Mleko podgrzać i letnim zalać drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i całość dokładnie rozmieszać, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajko, resztę cukru oraz wyrośnięte drożdże, a następnie wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Ryż zalać mlekiem, a gdy zacznie się gotować dodać masło oraz cukier do smaku i całość gotować 15 min. Po tym czasie ryż ściągnąć z ognia i garnek z ryżem wstawić pod koc na 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować na prostokąt i przełożyć ją do blaszki, tak aby boki ciasta zachodziły na brzegi blaszki. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz i założyć na to boki ciasta, a na wierzch rozwałkować i wyłożyć drugą połówkę ciasta. Ciasto po wierzchu ponakłówać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 st przez 45 min. Po wyjęciu ciepłego ciasta z blaszki należy go przyłożyć czymś ciężkim i zostawić tak do całkowitego wystudzenia ciasta.
Ciasto drożdżowe z ryżem
Ciasto drożdżowe z ryżem
Ciasto drożdżowe z ryżem
Ciasto drożdżowe z ryżem