Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jagodamiMleko podgrzać, masło rozpuścić.
Całą mąkę wsypać do miski, w zagłębieniu zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i odrobiny ciepłego mleka.
Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, resztę cukru, stopniowo dolewać mleko i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1h. Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia (używałam blachy 25x35), ciasto po wyrośnięciu zagnieść i wyłożyć na blachę. Zostawić na kilkanaście minut, przed pieczeniem posypać jagodami i kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180O przez ok. 40-45 min. Smacznego.