Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto drożdżowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jagodami

 

 

 

  • Dodatek:
  • 300g jagód (świeżych lub z kompotu - używałam tych drugich)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jagodami
Mleko podgrzać, masło rozpuścić.

Całą mąkę wsypać do miski, w zagłębieniu zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i odrobiny ciepłego mleka.

Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, resztę cukru, stopniowo dolewać mleko i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1h. Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia (używałam blachy 25x35), ciasto po wyrośnięciu zagnieść i wyłożyć na blachę. Zostawić na kilkanaście minut, przed pieczeniem posypać jagodami i kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180O przez ok. 40-45 min. Smacznego.