gosia76

gosia76

Kucharz
[Przepisów: 12]

Ciasto drożdżowe (róża)

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest pyszne :) Polecam.......

Ciasto drożdżowe (róża)

Składniki:

Ciasto drożdżowe (róża)

 

 

  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • starta skorka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe (róża)
Drozdze rozetrzeć z łyżka cukru, zalać ciepłym mlekiem(150ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami maki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy wieksza czesc maki, rozczyn z drozdzy, 3 zoltka wymieszane z 4 lyzkami cukru, cukier waniliowy, skorke z cytryny i maslo. Mieszamy wszystkie skladniki lyzka a nastepnie wyrabiamy rekami. Jezeli ciasto jest klejace dodajemy reszte maki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrosniecia w cieple miejsce. W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie. Margaryne wyrabiamy z cukrem na jednolita mase.
Wyrosniete ciasto walkujemy na stolnicy (wielkosc duzej pizzy) o grubosci 5-6 mm, calosc smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na rowne kawalki okolo 5 cm i kladziemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Nalezy zostawic odstep miedzy jednym a drugim rulonikiem 1 cm. Ponownie odstawiamy do wyrosniecia na 1 godzine.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 180° przez 30/35 minut. (Ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w srodku) Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.